Kombuscha/komboecha/kombusha is een verfrissend, lekker zurig drankje dat makkelijk zelf te maken is met gezoete zwarte thee en een (ja we zullen het maar gewoon eerlijk zeggen) zwam*. Deze zwam, ook SCOBY genoemd zet de suiker in de thee om in oa. melkzuur, azijnzuur en koolzuur waardoor je een lekker fris, sprankelend drankje krijgt dat veel lekkerder is dan menig flesje (dure) limonade uit de supermarkt.
Er worden verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het drankje, maar die zijn vooralsnog niet voldoende bewezen. Dat het gewoon erg lekker is, kan wel aangetoond worden.
Het 20-pagina's tellend handboekje (print) staat boordevol tips om de lekkerste kombucha te brouwen, met zowel zwarte thee als andere drankjes.
Tip: Stop ook deze stift in je winkelmandje om op je glazen en plastic flessen te schrijven.
* theeschimmel is nog erger natuurlijk
Kim aka
Mme Zsazsa
In een moestuin ben je meer met tijd dan met geld,
maar sommige dingen zijn wel heel handig.